Το Ελληνικό Πρωινό του Γανυμήδη

Ένα πρωινό καμωμένο με αγάπη, τη φαντασία και το μεράκι της Χρυσούλας και της οικογένειάς της. Στην ολάνθιστη αυλή σερβίρεται  54 χρόνια τώρα, το περίφημο πρωινό του Γανυμήδη, που έχει ταυτιστεί με τη γαλαξιδιώτικη φιλοξενία. Πλούσια κληρονομιά της Χρυσούλας, οι συνταγές και τα μικρά μυστικά του Brunο που ξεκίνησε τότε το ξενοδοχείο και το έκανε διάσημο…

Η Χρυσούλα διάνθισε το πρωινό και με δικές της συνταγές καμωμένες με αγάπη. Βοηθοί με περγαμηνές τα παιδιά της η Εύη και η Αθανασία και στα μετόπισθεν του οικογενειακού φούρνου ο μικρός Νίκος.  Καθημερινά ετοιμάζονται αυθεντικές χειροποίητες φρουτένιες μαρμελάδες, από του περιβολιού της «τα γεννήματα» και τα τυράκια με βοτάνια, είναι από γάλα αυτόχθονων ελληνικών φυλών.

Τα αυγά είναι από διπλανές κοτούλες, το ελαιόλαδο και οι ελιές από τον αρχαιότερο και μεγαλύτερο ελαιώνα του κόσμου, αυτόν της Άμφισσας που αποτελεί συνέχεια του Δελφικού τοπίου.

Η κρέμα λεμονιού Γανυμήδη είναι επική. Έχει βελούδινη υφή και είναι χαρακτηριστική του Γαλαξιδιού. Με χρώμα κίτρινο του λεμονιού και τους λεμονανθούς να ευωδιάζουν. Οι χυμοί φυσικοί και το μέλι θυμαρίσιο αστεράτο κατευθείαν από την κηρήθρα.

Από την κουζίνα της Χρυσούλας, τα αρώματα από τις φρεσκοψημένες πίτες της ξεχειλίζουν. Η Ρούμελη φημίζεται για τις πίτες της και η Χρυσούλα γνωρίζει από τις γιαγιάδες της τα μυστικά. Κάθε πρωί ανοίγονται φύλλα και αν θέλετε μπορείτε και εσείς να συμμετάσχετε σε αυτή τη διαδικασία, μετά από συνεννόηση. Το άρωμα φρεσκοψημένης μπουγάτσας με μπόλικη κανέλλα χαρίζει χαμόγελα. Καθόλου τυχαίο που τουρίστες γευσιγνώστες που επισκέπτονται τους Δελφούς, έρχονται στον Γανυμήδη, για να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής κουζίνας με πίτες και  παραδοσιακές μαγειρικές.

Το κέικ της έχει σχήμα καρδιάς, γιατί έτσι νοιώθει η Χρυσούλα και η οικογένειά της τους φιλοξενούμενους του ξενοδοχείου.

Τα φρουτένια γλυκάκια του κουταλιού νοσταλγικά και αυθεντικά. Η καρυδόπιτα, η πορτοκαλόπιτα και το γαλακτομπούρεκο γίνονται με συνταγές της γιαγιάς της. Έτσι, το πέρασμα της παράδοσης στις νεότερες γενιές, στα παιδιά της Χρυσούλας είναι ένα ακόμα μικρό θαύμα.

Το προζυμένιο ψωμί ή ολικής αλέσεως με ελληνικά άλευρα, τα μοσχομυριστά κουλουράκια, τα κριτσίνια και οι φρυγανιές!

Όλα φρεσκοψημένα έρχονται απευθείας από τον οικογενειακό φούρνο Παπαλέξη που βρίσκεται στην Πλατεία Ηρώων, δυό βήματα από το ξενοδοχείο.

Βιολογικές ελιές, παρθένο λάδι, κρασί και σταφύλια από τους αμπελώνες της ορεινής Παρνασσίδας. Αγνό μέλι από τους μελισσοκόμους μας, κηρήθρα & παστέλι.

Τον Απρίλιο του 2014, επίσημα πλέον, ο Γανυμήδης και το πρωινό του διακρίθηκαν με τον τίτλο  «Πρότυπο Ελληνικό Πρωινό Φωκίδας»  (leader) από τον αρμόδιο φορέα, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Είναι μαγικό να ονειρεύεσαι !

Το διάσημο πρωινό του Γανυμήδη έχει παρουσιαστεί σε πολλές γνωστές και αγαπημένες εκπομπές της Ελληνικής και ευρωπαϊκής τηλεόρασης. Η Χρυσούλα έχει μαγειρέψει στο αέρα μαζί με γνωστούς έλληνες και ξένους Chef από τον Ηλία Μαμαλάκη, την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου μέχρι τον Αλέξανδρο Παπανδρέου, την Ελένη Ψυχούλη και τον Paolo Sari.

Reportage με το βραβευμένο πρωινό μας έχουν γίνει σε ειδικά αφιερώματα σε εφημερίδες και περιοδικά Odyssey, National Geographic Traveller, NewYorkTimes, Venere, Voyager, Passport, Realnews, Καθημερινή, Αθηνόραμα , Έθνος, Βήμα, Real Taste and Style, Ciao, ΒΗΜΑ Gourmet, Tηλέραμα και πολλά άλλα.

Ξένοι διεθνείς αλλά  και Ελληνικοί τουριστικοί οδηγοί, όπως οι πασίγνωστοι έγκυροι οδηγοί  Lonely Planet και The Good Hotel Guide, μας κατατάσσουν πάντα στην πρώτη θέση για την εξαιρετική δουλειά μας εδώ και δεκαετίες.

Δημοσιογράφοι Γεύσης και Πολιτισμού όπως π.χ. η  Σίσσυ Νίκα παρουσιάζουν επιλεγμένα πιάτα μας σε ιστοσελίδες και περιοδικά.

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες που φθάνουν στο Γαλαξείδι αναζητούν το πρωϊνό μας. Μπορούν να το απολαμβάνουν έστω και αν μένουν σε άλλα ξενοδοχεία της πόλης. Θέλουν οπωσδήποτε να δοκιμάσουν τις δημιουργίες της Χρυσούλας Παπαλέξη γιατί είναι μια γευστική εμπειρία.

 

Πατήστε το play για να δείτε το video . . .
Ελληνικό Πρωινό – Horeca 2019 | Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος
Το ελληνικό πρωινό μιλάει στην καρδιά μας . . .

Παραδοσιακός φούρνος

Καθημερινά εδώ και 50 χρόνια από τις 6.οο το πρωί η πλατεία Ηρώων ξεχειλίζει αρώματα από τα φρεσκοψημένα τσουρέκια και τα ψωμιά όλων των ειδών αλλά και τις πίτες από τα χέρια του Κώστα, του μικρού Νίκου και του Γιώργου Παπαλέξη.

Αν θέλετε να πάρετε για τη θάλασσα τυρόπιτες, σάντουιτς και γλυκά, είστε στο σωστό μέρος για απόλαυση μοναδική…

Στον φούρνο, ο Κώστας και ο Γιώργος, ετοιμάζουν τα καλάθια με τα γευστικά ψωμιά, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλουράκια και τα απίθανα κέικ σοκολάτα. Mόλις ξυπνήσετε θα τα βρείτε στο πρωινό σας.