Μυρωδιές και γεύσεις από την Ανατολή και τη Δύση
Η Χρυσουλα Παπαλέξη παρακολούθησε την ημερίδα που διοργάνωσε ο όμιλος «Inner Wheel Πατρών Βορρά Ρίου» και το περιοδικό «πατρινόραμα-hellenic» με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με θέμα : «Γεύσεις, Μπαχάρια και αρώματα από την Ανατολή στη Δύση», την Τετάρτη 3 Ιουλίου στην αίθουσα του «Porto Rio Hotel».
Καθώς τα μπαχαρικά είναι η αγάπη της, της αρέσει να παρακολουθεί εκδηλώσεις και σχετικές ημερίδες, να ενημερώνεται, να πειραματίζεται σε νέες γεύσεις και να δημιουργεί μοναδικές συνταγές.
Τα chutney που παρασκευάζονται για το πρωινό ή και τα γεύματα έχουν σαν κύριο συστατικό τα φρούτα συνδυασμένα υπέροχα με μπαχαρικά όπως το turmeric, funegreek κ.α.
Αξίζει να τα δοκιμάσετε.
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την αίθουσα εκδηλώσεων του «Porto Rio Hotel», ανάμεσα στους περιστάμενους ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Τάκης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών κος Ραφαηλίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας Λυκούργος Σταυρουλόπουλος,η εικαστικός Ελένη Μαρινάκη, η πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων Λένα Καλεντζιώτη, ο Διευθυντής Αναπτυξιακής Επιμελητηρίου Αχαΐας Θανάσης Κούστας, επίσης τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού και εθελόντριες, την πρόεδρο του «Άλμα Ζωής» Πάτρας, το προεδρείο και τα μέλη της «Γηριατρικής εταιρείας Πατρών», μέλη και εκπρόσωποι από το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «Καλλιπάτειρα», τα μέλη της “ΕΛΕΑΝΑ”, το Δ.Σ. και τα μέλη του «Σοροπτιμιστικού Ομίλου» Πατρών, τα μέλη και τους εθελοντές του Ομίλου «ΑγκαλιάΖΩ», τα μέλη και το προεδρείο του ομίλου «IW Πάτρας Europea», το Ροταριανό Όμιλο “Κωστής Παλαμάς” τα μέλη του και το προεδρείο. Φυσικά τη πρόεδρο Μαρία Ασημακοπούλου και τα μέλη του ομίλου «Inner Wheel Πατρών Βορρά Ρίου» που ήταν συνδιοργανωτές την βραδιάς.
Μία εκ των ομιλητών
Μαρία Εκμεκτσίογλου
Η Πολίτισα μαγείρισσα Μαρία Εκμεκτσίογλου καθηγήτρια γαστρονομίας στο πανεπιστήμιο “OKAN”, πολυσχιδής προσωπικότητα, που στα πιάτα της συγκεράζει την Ανατολή με τη Δύση. Έκανε εκτενή αναφορά στις γεύσεις και στα αρώματα που συνδέουν την Ανατολή με τη Δύση και πόσο μέσα από αυτά συναντάμε στοιχεία πολιτιστικής ταυτότητας και αναμνήσεων. Επίσης μίλησε για τη γνώση που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά, την παράδοση. Αλλά και πόσο ο πολιτισμός μας καθορίζει, ενώ οι γεύσεις αποτελούν τρόπο ώσμωσης των ανθρώπων. Ανέλυσε την ιστορία των μπαχαριών το ταξίδι από τις δυτικές ακτές της Ιαπωνίας, την Ινδονησία, τις Ινδίες, τη Μέση Ανατολή και στη χώρα μας, την αναγκαιότητα της χρήσης τους στη μαγειρική και φυσικά τα οφέλη για την υγεία μας, μιας και η κανέλλα, το γαρίφαλο, το κύμινο, ο κρόκος εκτός της τόνωσης της γεύσης στα φαγητά μας έχουν και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Οι αναμνήσεις που προέρχονται από τις γεύσεις, το ταξίδι των προσφύγων στην Ελλάδα και η υπενθύμιση μιας μεγάλης αλήθειας που είναι πολλές φορές κόμπος στο στομάχι μας και αφορά τις αλησμόνητες πατρίδες.
Πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό άρθρο με περισσότερο υλικό (διοικητικό συμβούλιο, χαιρετισμούς, όλους τους ομιλητές, αναμνηστικές φωτογραφίες κ.α.).